Lymfoedeem

Oedeemtherapie

Lymfoedeem is een ophoping van vocht en kan overal in het lichaam optreden. Het komt meestal voor in de armen, benen, borst of hals. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na rust of hoog leggen (been).

Wat kun je doen bij lymfoedeem? Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als je denkt dat je lymfoedeem hebt, neem dan contact op met de huisarts, je behandelend specialist of een oedeemfysiotherapeut. Samen kunnen jullie kijken of verder onderzoek en/of behandeling nodig is

 

Behandelmogelijkheden Oedeemfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van oedeem. Zij zijn ook deskundig op het gebied van bewegen en houding bij oedeem. De behandeling door een oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit:

Compressietherapie In de meeste gevallen zal de oedeemfysiotherapeut compressie aanleggen door middel van zwachtels om het vocht af te voeren. Hierdoor neemt de omvang en spanning af. Als het vocht grotendeels weg is, wordt in de meeste gevallen een therapeutisch elastische kous aangemeten om het effect van de therapie te behouden. Een elastische kous in combinatie met bewegen helpt bij verminderen van het lymfoedeem.

Manuele lymfdrainage Dit is een massagetechniek die de afvoer van lymfvocht stimuleert en de functie van lymfvaten en-klieren bevordert. Soms zijn andere technieken nodig om verhard (litteken)weefsel soepeler te maken waardoor beperkingen in beweging en in vochtafvoer verbeteren

Lymfoedeem

Maak een afspraak

Laat uw bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met uw op.