Oedeemtherapie

Wat is Oedeem?

Oedeem is een ophoping van vocht en kan overal in het lichaam optreden. Het komt meestal voor in de armen, benen, borst of hals. Oedeem treedt vaak op als gevolg van problemen met de bloedsomloop, waardoor vocht wordt vastgehouden. U kunt oedeem herkennen wanneer het vocht niet of nauwelijks verdwijnt na rust of hoog leggen (been). Of als u met uw vinger op het gezwollen gebied drukt en er een tijdelijk "kuiltje" achterblijft.

Wat kunt u doen bij Oedeem?

Oedeem gaat niet vanzelf over en kan verschillende oorzaken hebben. Om oedeem te behandelen, is het eerst belangrijk om te bepalen wat de vochtophoping veroorzaakt. Als u denkt dat u oedeem heeft, neem dan contact op met de huisarts, uw behandelend specialist of een oedeemfysiotherapeut. Samen kunnen jullie kijken of verder onderzoek en/of behandeling nodig is.

Oedeem behandelingen

Oedeemfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van oedeem. Zij zijn ook deskundig op het gebied van bewegen en houding bij oedeem. De behandeling door onze oedeemfysiotherapeut kan bestaan uit:

Compressietherapie

In de meeste gevallen zal de oedeemfysiotherapeut compressie aanleggen door middel van zwachtels om het vocht af te voeren. Hierdoor neemt de omvang en spanning af. Als het vocht grotendeels weg is, wordt in de meeste gevallen een therapeutisch elastische kous aangemeten om het effect van de therapie te behouden. Een elastische kous in combinatie met bewegen helpt bij verminderen van het lymfoedeem.

‍Manuele lymfdrainage

‍Manuele lymfdrainage is een massagetechniek die de afvoer van lymfevocht stimuleert en de functie van lymfevaten en-klieren bevordert. Zachte, ritmische pompbewegingen in het oedeemgebied verhogen de doorstroming van lymfevocht door de lymfevaten. Soms zijn andere technieken nodig om verhard (litteken)weefsel soepeler te maken, waardoor bewegingsbereik en vochtafvoer worden verbeterd.

Julia Braam is gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut binnen onze praktijk in Amersfoort.

Oedeemtherapie

Maak een afspraak

Laat uw bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.