(033) 456 45 80 Zeldertsedreef 13A, 3824EJ Amersfoort NL85 ABNA 0511417659
Home >> Wat we doen >> Fysiotherapie

Fysiotherapie

Wat is Fysiotherapie?
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn volkomen vanzelfsprekende bewegingen.

Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt. Degene die alles afweet van ‘de mens in beweging’, is de fysiotherapeut. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Sinds 2006 is het mogelijk zelf contact op te nemen met de fysiotherapeut, zonder tussenkomst van de huisarts.

Hoe is de kwaliteit van Fysiotherapie gewaarborgd?
Voordat een fysiotherapeut zelfstandig patiënten mag behandelen, moet hij of zij ingeschreven staan bij het wettelijke BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Hiervoor gelden strenge basiseisen, waaronder een diploma van de studie Fysiotherapie. Bovendien is de titel "fysiotherapeut" wettelijk beschermd en mag dus niet zomaar door iedereen gebruikt worden.

Welke globale soorten behandelingen zijn er?

Bewegingstherapie
Ook wel oefentherapie genoemd. De belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Voorbeelden van toepassing: bewegingsmogelijkheden van gewrichten beïnvloeden, spierkracht vergroten, een betere houding aanleren, een beter evenwicht realiseren, betere ademhalingstechniek en leren ontspannen. Vaak in combinatie met Medisch Fitness.

Massage
Beproefd middel tegen pijn en spierspanning. Het bevordert de bloedsomloop in weefsels en vermindert de spierspanning.

Fysische therapie
Ondermeer warmtebehandeling, ijspakking, elektrotherapie, lichttherapie en geluidsgolftherapie. Vooral gericht op het herstel van weefsels, doorbloeding en pijnverlichting.

© FysioNieuwland